„Színház az egész világ…”

Szeretném veletek megosztani Diószegi Ádám (jóga mesterem) gondolatait, melyekről a tanfolyamon beszélt nekünk. Nem csak jógaszerelmeseknek ajánlom, hiszen a jógikus életmód nem csak arra korlátozódik le, hogy elmész egy jóga órára heti pár alkalommal picit mozogni. Csodálatosak voltak a Samadhi stúdióban töltött tanfolyami hétvégék, igazi megerősítései a hétköznapi életemnek, „hitvallásomnak”, ezért szeretnék veletek is megosztani Ádám tanításaiból.

„A pszichológusok véleménye nagyon eltérő azzal kapcsolatban, hogy mik a stressz valódi okai. Van, aki a rohanó életmódot, van, aki éppen az elkényelmesedett, modern világot okolja a stressz kapcsán. Abban viszont szinte mindenki egyetért, hogy “A legtöbb betegség pszichoszomatikus”, tehát a problémák okát nem kívül, hanem belül kell keresni. Ezt a mondatot mindenki már legalább százszor hallotta az élete során, mégis szerintem kevesen értik, hogy mi is zajlik bennünk pontosan. Rendben, hogy a betegségeknek lelki oka van, de vajon a lelki ok és a belső diszharmónia mitől keletkezik?

Mindenkinek van egy belső, „természetes” Önmaga mindenféle vággyal, céllal, véleménnyel. Ő sajnos elég ritkán kerül felszínre, hiszen legtöbbször elfogadhatatlan, amit csinálni akar. Nem fér bele, a munkahelyi etikettbe vagy a párkapcsolatunk szabályrendszerébe. Néha földhöz akarja vágni maga, néha dühös, néha ordítana vagy sírna. Máskor pedig rámosolyogna az utcán szembejövő idegenre, netán meg is ölelné, vagy még szeretkezne is vele. A legtöbbünk ha azt hallja, hogy éld meg önmagad és mindig csináld azt, amit tényleg szíved szerint tennél, akkor hirtelen megrémül saját magától és azt érzi, hogy “jézusom, ha tényleg mindig azt tenném, ami jön belőlem, akkor egy komplett őrültet szabadítanék a világra és börtönbe vagy az utcára kerülnél”.  Ezért elkezdi leszabályozni ezt az énjét, elfojtja a vágyait, cselekvéseidet, szavait és létrehoz egy, a társadalomba beilleszthető személyiséget. Létrejön egy mesterséges, élettelen valaki. Ezt a valamit hívhatjuk a „színésznek”. Ő testesíti meg azt a valamit, amilyennek szerintünk lennünk kellene. Ő szerepeket játszik különböző színházakban. Néha a Munkahely Színházban lép fel, máskor az Elfogadott Társadalmi Viselkedésformákban, aztán meg a Nekem Jó Ahogy Csinálod Drágámban játszik főszerepet. De valójában belül nem ez vagyunk! Ez egy külső elvárások hatására összeállított énkép önmagunkról. Ennek hatására szép lassan az ember eltávolodik önmagától és azoktól a dolgoktól, amiket valójában szeretne tenni. Aztán nem értjük, hogy miért vagyunk stresszesek vagy boldogtalanok, miért nem szeretjük az életünket.

Hát azért, mert minél távolabb kerülnek a valódi vágyaink és motivációink a színésztől, annál nagyobb a belső feszültség, diszharmónia. Annál jobban küzdünk… önmagunk ellen. Ebben a belső küzdelemben lassan lemerülünk, elfárad az idegrendszer, aztán pedig a test. így működik ez:  hazudni magunknak, szerepet játszani rövid távon lehet, hogy előnyökhöz juttat, de hosszú távon boldogtalanná és beteggé tesz. Ezért is érdemes követni a jóga járna tagjaiból a szatja elv útmutatását! „ – Diószegi Ádám

Ádám és Brigi egy egyedülálló platformot alakított ki, ahol online tudtok velük jógázni, pránajámázni, elmerülni a jóga tanításaiban, mindezt a kezdő szinttől egészen a haladóig.  Látogassátok meg a NIRVANAJOGA.hu oldalt!
Anikó