Mezítláb kell edzenem? Miért „kötelező” a mezítlábas edzés?

Nálunk nincs olyan, hogy kötelező! Ha te bármi oknál fogva ragaszkodsz a cipődhöz, nem fogjuk leerőszakolni rólad! Persze, ha legalább egy esélyt adsz, és kipróbálod milyen érzés, annak nagyon fogunk örülni.

A mezítlábas edzés számos fontos, mégis elhanyagolt izmot erősít: azokat, amelyek megelőzhetik a lábsérüléseket. Azoknál pedig, akik nem feltétlenül akarnak néhány másodperccel jobb sportteljesítményt nyújtani, egyszerűen növeli az egész test állóképességét és közérzetét. Mivel az erőkifejtéstől megerősödnek a lábfej izmai, ez nem csak a lábaidat éleszti fel, de a tested többi részére is pozitív hatással van. Megerősödnek a lábikrák, és a térd körüli izmok, egészen fel a hátadig. A mezítlábas edzés azáltal is fejleszti a láb funkcióit, hogy lehetővé teszi a láb természetes érzékelőrendszerének működését. Ennek lényege, hogy a talp érzékeli, milyen keménységű talajon haladunk, és ennek megfelelően irányítja az izmok összehúzódását az ütődések megfelelő eloszlatása miatt. A talp túlzott elszigetelése, védelme a talajtól csökkenti ezt a funkciót.

“Ha elkezdesz óvni egy testrészt, az előbb-utóbb gyengébb lesz. Amint elkezded használni, fokozatosan megerősödik. A lábfejek szabadjára engedése újra munkára ösztönzi az izomcsoportokat, ami minden sportoló számára kedvező, függetlenül attól, hogy milyen sportágról és milyen szintű atlétáról van szó. A mezítlábas edzés a test természetes mozgása, amely közben a láb funkciói szabadon működhetnek.”
Gerard Hartmann, neves fizikoterapeuta

A Nike kutatólaboratóriumának vizsgálatai azt mutatták, hogy a mez ítlábon közlekedő társadalmaknál gyakran tapasztalható, hogy bizonyos általános sérülések ritkábban fordulnak elő. A mezítlábas edzés segít megőrizni az izmok rugalmasságát, csökkenti a sportsérülések veszélyeit, mint például az Achilles-ín sérülését vagy a talp izomhüvely gyulladását.

Természetesen ma már sokan nem mezítlábon közlekednek. Az emberek jelentős része városokban él, ahol nem megoldható, hogy cipő nélkül járkáljanak. Ezekben a társadalmakban ezrek élnek úgy, hogy különös hangsúlyt fektetnek az egészségükre, egészségesen táplálkoznak, rendszeresen látogatják az edzőtermeket, és megfelelő figyelmet fordítanak a testükre. De senki nincs, aki ezt az energiát és figyelmet a lábfejének szentelné – ami viszont döntő hatással van a test többi részének állapotára.

Üdvözlettel: Anikó