Egyenetlen talajon jártunk!

Minczér Zsolt egyik jóga anatómia órája közben kipattant a fejemből egy izgalmas 21 napos mezítlábas kihívás. Tudjátok, ha az én fejemből kipattan valami, abból 3 perc múlva „esemény” lesz! 😉   (A sok “lábas” kép mind az eseménybe érkezett!)
A kihívás lényege az volt, hogy bátran szabaduljunk meg a lábbeliktől, és járjunk minden nap legalább pár percet mezítláb, lehetőleg puha, egyenetlen talajon! Mert ha valamit 21 napig végzel, az rutinná válik!

MIÉRT?
„Anatómiai szempontból nézve az egész testünk járásra van kitalálva. A csontok, szalagok és izmok kapcsolata, a talp boltozatai, a gerinc és a porckorongok felépítése szinte egy automatikus rendszerként segíti a járást. Minden rendszer tökéletes együttműködése szükséges, hogy séta, vagy futás közben a fejünk egyenesen álljon, biztosítva ezzel a tájékozódást és az egyensúlyozást.

Ha egyenetlen talaj van a lábunk alatt, előre nem kiszámítható a lépések pontossága. Gondolj csak arra, amikor lépcsőzöl éjszaka és elfogynak a lépcsőfokok. Ebben a pillanatban mozgásrendszer az idegrendszerrel együttműködve azonnal korrigálja a testtartást. Megmozgatva és bekapcsolva ezzel a test legkisebb stabilizáló izmait is.

Fasciális szempontból nézve, a testben található kötőszöveti rendszer a mozgásokhoz és tartásokhoz alkalmazkodik. Ha egyféle mozgás- vagy tartásmintát gyakran használunk, akkor a fasciális hálózat ahhoz fog igazodni. Például ha sokat futsz nehéz átállni a jógázásra és fordítva szintén. Az egyenetlen talajon járás rendkívül hasznos, mert “összevissza” kapcsolgatja az izmokat és a velük kapcsolatban lévő fascia rendszert.

Rengeteg érző idegvégződés található a talpon. Amikor egy hegyes tárgy kerül a talp alá, az idegrendszer észleli és védelmi reakciót indít be. Ez a nem tudatos idegrendszeri válasz akadályozza meg a sérülést (azonnal a másik lábra helyezi a többlet testsúlyt).

A lábakban az izmok mozgása segíti a vénás visszaáramlást. Ezért van az, hogy sok ülés vagy állás után bedagad lábunk. Az egyenetlen talajon járás nagyon jól átmozgatja a láb izmait, támogatva ezzel a vénák működését.

A funkcionális előnyein kívül talp közvetlen kapcsolata a földdel különleges élmény, amit napjainkban már nem természetes része az életünknek. A talp életenergiát, pránát tud felvenni a talajból, hasonlóképpen, mint a bőrünk a napból, a belső szerveink az egészséges ételből és tiszta vízből…” – Minczér Zsolt

Újra gyermekek voltunk, nem zavart, hogy piszkos lett a lábunk, hogy furcsán néztek ránk az emberek! Ez mind csak külsőség…

Én minden órát mezítláb tartok!
Anikó