Az én boldogságom receptje

A boldogság keresése igen összetett téma, ami mindenkit foglalkoztat. Sok nagy gondolkodó próbálta már megfejteni a boldogság titkát, de valószínű, hogy nincsen rá egyetemleges recept. Van, aki úgy tartja, hogy a boldogság eleve egy kicsit megfoghatatlan koncepció, ezért a jókedvűség, vidámság elérése sokkal kézzel foghatóbb cél a hétköznapokban.

De hogyan is érhető ez el?

Sokféle módszer van, a szakemberek leggyakrabban a hála adását és mások segítését említik, mint a két legbiztosabb módszert (ilyenkor szívemből beszélnek). Legyünk hálásak azért, amink van, örüljünk a legapróbb dolgoknak is, és segítsünk másoknak amikor, és amiben csak tudunk.

Természetesen mindenkinek más okoz örömet, mindenkinek magának kell rájönnie, hogy mitől is érzi magát jól, ezért én most arra a területre koncentrálok, ami hozzám a legközelebb áll. Mert, ami szintén segíti az általános, jobb közérzet elérését, az időszakos rosszkedv, stressz elűzését, az az aktív élet, és egy kiadós mozgás.
Hidd el, nem lehet szomorkodni az újabb kilométerek leküzdése közben, vagy amikor a következő ismétlést próbálod végrehajtani, a sokadik után egy izzasztó deepWORK órán. Szinte minden vendégem hatalmas örömmel osztja meg velem, ha előszöt tudta végigcsinálni a 2 perces runningot, úgy hogy közben egyszer sem tette le a térdét.

Még ha olykor nehezen is veszi rá magát az ember a mozgásra, az teljesen kizárt, hogy utólag ne érezné, milyen jól is tette, hogy belevágott. Ha bármikor szeretnél a hangulatodon javítani, ne is gondolkozz, ne keress kifogásokat, hogy miért is ülnél inkább otthon. Egyszerűen csak menj ki a pályára, menj le az edzőterembe és kezdj bele! Garantálom, hogy nem fogod megbánni utána.

Ha keményen edzel, az beindítja azon hormonok termelését is, melyektől jobban érzed magad, mert persze tudományos, biológiai okai is vannak, amiért a mozgás egyfajta hasznos drogként is funkcionál.

(Alapvetően négyféle hormon felelős a jókedvünkért, ez a 4 boldogsághormon pedig az endorfin, a dopamin, a szerotonin és az oxitocin. Mindegyik termelését másféle dolog váltja ki, mozgás közben az endorfin az, ami segít az extra ismétlések végrehajtásában, az újabb kilométerek teljesítésében, a fájdalom leküzdésében. A dopamin pedig egyfajta jutalom hormon, ami akkor lép működésbe, amikor elérünk valamilyen kitűzött célt. (A szerotonin a büszkeség, fontosság, státusz érzésekor termelődik, az oxitocin pedig az intimitáshoz, bizalomhoz kapcsolódik, amikor szeretve és biztonságban érezzük magunkat)).

A mozgással tehát rögtön két legyet üthetsz egy csapásra: nemcsak az alakod, egészséged lesz sokkal jobb, hanem a hangulatod, lelkiállapotod, így a belső kisugárzásod is. 🙂
Ha mozogsz, akkor pedig nyilván a táplálkozásra is oda fogsz figyelni, az egészséges zsírok, szénhidrátok fogyasztására, és biztosan nem egy habos tortában keresed majd az örömet.

Ha pedig te már rátaláltál a boldogabb, egészségesebb útra, akkor csak egy kis lépés, hogy másoknak is segíts. Meséld el nekik, hogy te hogy csináltad, hogyan lettél csinosabb, vidámabb, nekik mit kell tenniük és mit kell enniük ehhez.

Azt mondják, minden függőségről való leszokás utolsó lépése, amikor a korábbi „beteg” segít valaki másnak is megszabadulni függőségétől. Lehet, hogy a tartós, jó forma elérésnek is az a titka, hogy segíts valaki másnak is elérni azt, ami neked már sikerült.

Tápláld tehát a lelked mozgással, jókedvvel, pozitív életszemlélettel, a tested pedig egészséges, minőségi ételekkel és teljes értékű, természetes fehérjével.

Anikó

[ms_divider style=”shadow” align=”left” width=”100%” margin_top=”30″ margin_bottom=”30″ border_size=”5″ border_color=”#f2f2f2″ icon=”” class=”” id=””][/ms_divider]