A figyelem használata a jógában és a mindennapokban

A kép Egyiptomban készült a 2019-es táborunkban.

Szeretném veletek megosztani Diószegi Ádám (jóga mesterem) gondolatait, melyekről a tanfolyamon beszélt nekünk. Nem csak jógaszerelmeseknek ajánlom, hiszen a jógikus életmód nem csak arra korlátozódik le, hogy elmész egy jóga órára heti pár alkalommal picit mozogni. Csodálatosak voltak a Samadhi stúdióban töltött tanfolyami hétvégék, igazi megerősítései a hétköznapi életemnek, „hitvallásomnak”, ezért szeretnék veletek is megosztani Ádám tanításaiból.

Figyelmünk életünk minden pillanatában jelen van, mégis kevesen használjuk tudatosan. Rendszerint vagy a múlton merengünk, vagy a jövőt próbáljuk kiszámítani. Persze néha szükséges az emlékeinkben felkutatni valamilyen információt vagy a jövőnket tervezni, mégis sokkal kevesebbszer éljük át a pillanatot, mint az lehetséges lenne. Túl ritkán figyelünk az „itt és mostra”, így elveszítjük a pillanat intimitását és varázsát. Egy múltbeli emlék vagy egy jövőbeli vízió sem lehet olyan intenzív, mint a pillanatban átélt tapasztalat és az ebből származó érzés.

A jóga végcélja, a szamádhi, éppen egy olyan tudatállapot, amikor ezt a fajta tárgy és alany nélküli jelenlétet megélhetjük.

Figyelmünk több jellemzővel is rendelkezik: fókusza és minősége alapvetően meghatározza mindennapjainkat, akkor is, ha erre nem vagyunk tudatosak. Először is figyelmünk fókuszán múlik, hogy milyen valóságot teremtünk magunknak. Ez ma már nem elvont, spirituális tanítás, hanem a kvantumfizika által bizonyított tény: tudatunk és hozzáállásunk az anyagot és a valóságot elemi szinten megváltoztatja. így nagyon nem mindegy, hogy mire figyelünk, milyen dolgokat veszünk észre magunk körül, hiszen a figyelmünkkel teremtünk, befolyásoljuk a világunk működését akkor is, ha nem vagyunk erre tudatosak. Figyelmünk ezen erejét tudatosan használva a jóga segítségével “modern mágussá” válhatunk, aki képes gondolatai és elvárásai erejével tudatosan formálni a valóságot. Ez a hatás akkor is fennáll, ha nem vagyunk rá tudatosak, de fókuszálva és irányítva tudatunk és teremtő erőnk csodákra képes.

Ehhez pedig a mai embernek némi gyakorlásra van szüksége, csakúgy, mint minden más képesség elsajátításához. Olyan mintha rajzolni tanulnánk, csak most nem papírra, hanem a valóság vásznára festenénk le gondolatainkat. A figyelem fejlesztése is egy folyamat, talán csak valamivel nehezebben megfogható és kevésbé racionális, mint ha a testünket akarnánk erősebbé vagy lazábbá tenni. Minden oktató ismeri a jóga fizikai pózait (ászanák), de kifejezetten a tudat fejlesztésére használt gyakorlatairól ritkán hallhatunk, hiszen sokan túlmisztifikálják ezeket, a mestereknek is nehéz dolga van, amikor ilyen nehezen megfogható dolgokról kell érthetően és misztifikációtól mentesen beszélniük. A jógaoktatók közül ráadásul sokan el is akadnak a jógapózok gyakorlásánál és messze állnak attól, hogy a jóga lehetőségeiről teljes képet tudjanak mutatni a tanítványnak. Még ha nem is kutatjuk a válaszokat, nem érdekel minket Önmagunk megismerése vagy az Univerzum működése és miértje (habár talán ilyen ember nincs is a Földön), akkor is praktikus a figyelmünk tudatos használatát megtanulni. Hiszen ha csak a materializmusban hiszünk, akkor is el kell fogadnunk azt a némiképpen kellemetlen tényt, hogy figyelmünk teremti a valóságunkat, és ahogy Buddha mondta: “Amit most gondolsz, holnapi életedet formálja” …ebben ma már Buddhától a kvantumfizikusig mindenki egyetért.

A legtöbb gyakorlónak a figyelem és az elme irányítása a legnehezebb munka, hiszen a gondolkodásunk egész nap egy önjáró, szinte már hipnotikus működést folytat és a jógaórára megérkezve kezdetben ezt nagyon nehéz az irányításunk alá vonni. Még ha a legtöbb jógaórán erről nem is nagyon esik szó, mégis jóga közben nem csak a testünket, hanem a figyelmünket is tudnunk kell használni, hosszú távon nagyon hasznos a gyakorló figyelmét is irányítani az óratartás közben. Hiszen neked sem elég az órán a testeddel ott lenni, a figyelmeddel is jelen kell lenned. Éppen ebben rejlik a jóga hatékonysága. Ha jóga közben nem valahol rnáshol jársz a fejeddel, akkor sokkal hatékonyabban gyakorolhat, növekszik a testtudatod, jobb lesz a koncentrációs képességed az élet más területein is, és lassan megtanulod a gondolataidat, elmédet is uralni, megérteni, ami a jóga egyik alapvető célja lenne. Fontos, hogy – ahogy erről már korábban volt szó – a testeddel nem érdemes küzdeni, úgy az elméddel sem. Ha ellenszegülsz az elmének, harcolsz vele, próbálod megállítani a gondolatokat, akkor csak még több energiát adsz neki. Helyette csak lágyan vidd vissza a figyelmed a gyakorláshoz, ha észreveszed, hogy elgondolkodtál. Kezdd el a figyelmet tudatosan használni és irányítani. Kezdetben már az is tökéletes, ha a testedre vagy a légzésedre fókuszálsz, ez is létrehozza a szükséges koncentrációt (dhárana), de később még jobb, ha a figyelmedet nem engeded fókuszálódni, rögzülni. Már nem valamire figyelsz, hanem csak figyelsz, szemlélődsz, csak jelen vagy. Így alakulhat ki a meditáció tudatállapota (dhjána).  – Diószegi Ádám

Ádám és Brigi egy egyedülálló platformot alakított ki, ahol online tudtok velük jógázni, pránajámázni, elmerülni a jóga tanításaiban, mindezt a kezdő szinttől egészen a haladóig.  Látogassátok meg a NIRVANAJOGA.hu oldalt!
Anikó