TRX PREHABILITÁCIÓS program indul a Royal Fitnessben!

A prehabilitáció a sérülések megelőzésének proaktív módja. A sportolóknak, valamint akik fizikálisan aktív életmódot folytatnak, a prehabilitáció valamilyen formáját be kell iktatniuk az edzésprogramjukba.
Az izomkiegyensúlyoztalanság és az ismétlődő mozdulatok gyakran vezetnek sérülésekhez, ha azonban beépítünk az edzésprogramunkba néhány prehabilitációs gyakorlatot, az segíthet jelentős mértékben csökkenteni ennek kockázatát.

A péntek esti órákon (18:00 és 19:00) kezdő szinten a test azon területeire fókuszálunk, amelyek leginkább hajlamosak a sérülésekre, és éppen ezért a proaktív megközelítésből nagyon sokat profitálhattok más edzések alkalmával, vagy a szabadidősportok végzése közben (futás, biciklizés, csoportos órák…) is. Valamint tudom, hogy a TRX eszköz már egyre jobban beépül az otthoni edzéseitekbe, viszitek utazásra is magatokkal, ezért szeretnélek titeket felkészíteni a preventív használatára.

Ebben a programban minden alkalommal egy átfogó, teljes testet átmozgató edzésben veszel részt. Hasznos lehet, ha

 • …már régóta nem sportoltál,
 • …gyermekvállalás után térnél vissza,
 • …rekreációs tevékenységeket űzöl,
 • …otthon szeretnéd biztonságosan használni a TRX eszközt,
 • …úgy érzed megrekedtél a jelenlegi sporttevékenységedben,
 • …fej fölötti mozgásokat tartalmazó sportot űzöl: röplapda, kézilabda… (Ezek fokozhatják a vállsérülések kockázatát, erősíteni kell a rotátorköpeny területét.)
 • …lendítéseket űző sportokat űzöl: tenisz, golf… (a könyökízület körüli izmok erősítése csökkentheti ezen a területen a sérülések kialakulását).

Mi a PREHABILITÁCIÓ?

A prhabilitáció során különböző gyakorlatokkal erősítjük meg a test sebezhető területeit a sérülések elkerülése érdekében. Mióta sportolókkal és fizikálisan aktív életmódot folytatókkal foglalkozom, tisztában vagyok a prehabilitáció fontosságával, éppen ezért olyan területeket célzok meg, amelyek a korábbiakban már szenvedtek sérüléseket (a vendégeim beszámolói alapján).

Fontos, hogy tudd, a prehabilitációs programot leggyakrabban olyan izomkiegyensúlyozatlanságok kezelésére használjuk, amelyek a későbbiekben sérüléshez vezethetnek. NEM helyettesíthet egy rehabilitációs kezelést, amely egy már meglévő sérüléssel foglalkozik! (Egy rehabilitációt végző szakértőnek – például fizioterapeutának, orvosnak, gyógytornásznak kell lennie, fontos kikérned az ő javaslatát, mielőtt hozzákezdenél az aktívabb sportoláshoz! Ha jelenleg sérült vagy, vagy korábban már voltak sérüléseid, akkor mindenképpen kérd ki a kezelőd véleményét, és oszd meg velem, hogy személyre szabott gyakorlást tudjak neked biztosítani!)

Tudom, eddig szó sem esett fogyásról, alakformálásról, zsírégetésről… nem ez a felhívásom célja, de természetesen ezen a téren is hamar, kellemes melákhatásként fogod érezni a testedben bekövetkező változásokat. Ezekről inkább a meglévő csoportom tud meggyőzően beszámolni neked, én csak napról-napra gyönyörködöm a változásukban.

Mi elsősorban a csoportos órákon a sérülékeny területeket mozgatjuk, erősítjük egy esetleges sérülés bekövetkezése előtt. Például:

 • Vállprehabilitáció: Hasznos lehet a túlhasználatból eredő íngyulladás kezelésére. A Rotátorköpeny izmainak, valamint a váll körüli egyéb izmoknak az erősítésére.
 • Könyökperhabilitáció: A könyökízület körüli struktúrákat célozzuk meg. A vállhoz hasonlóan a könyök esetében is gyakran okoz íngyulladást a túlhasználat (Golfkönyök, Teniszkönyök). Vagy a problémák oka nem más, mint a rossz technika miatti túlerőltetés. Az alkar feszítő izmainak, valamint a bicepsznek és tricepsznek az erősítése gyakran kulcsfontosságú a könyöksérülések esetében.
 • Térdprehabilitáció: A térdprehabilitáció hasznos lehet a túlhasználatból eredő gyakori panaszok – mint például a patella (térd) a négyfejű combizom (a comb elülső része), valamint a combhajlítók (comb hátulsó oldala) íngyulladása. Az erős négyfejű combizom, valamint a térdek és csípő flexiblitása egyaránt kulcsfontosságú a térdfájdalom elkerüléséhez.
 • Derékprehabilitáció: A derék prehabilitációja rendkívül fontos a  legtöbb fizikai aktivitáshoz (mindennapi mozgás, futás, gyermekvállalás…). Derékfájdalom számtalan különféle tényezőből fakadhat, de kiváltó októl függetlenül a gerinc körüli izmok megerősítése gyakran jelent hatásos megoldást. Ugyanennyire fontos a törzs izmainak erősítése, valamint a mozgásminták megerősítése és fejlesztése is.
 • Csípő- és bokaprehabilitáció: Az alsótest mobilitáskorlátozásai főként a csípőnél és a bokáknál jelentkeznek.

 

Várom a jelentkezésedet!
Az órára KÖTELEZŐ a bejelentkezés, mert egyszerre csak 11 férőhely van a TRX állványon.
Helyszín: Royal Fitness Club – Vác, Galcsek utca 8.

Sándor Anikó
Tel: +36305224151
Facebook: @sandoraniko.hu
Web/Blog: https://sandoraniko.hu/