Szokott fájni a nyakad vagy a fejed?

Csuklyás izom- csomók, fájdalom, fejfájás…

A „musculus trapezius”, azaz csuklyás izom túlfeszülése, fokozott tónusa és kóros működése számtalan kórkép kialakulásáért felelős:

• fájdalmas izomcsomók,
• nyakfájás,
• fejfájás,
• kóros testtartás,
• váll fájdalom,
• hát fájdalom,

Mivel kóros feszülésre, rövidülésre hajlamos izomcsoport, ezért lazítani, nyújtani kell. A stresszes életvitel, a klíma és az ülő életmód során krónikus fájdalom léphet fel. A fájdalom csillapításra keringést javító masszázst, és emellett az izomcsoport rendszeres nyújtását ajánlom. Valamint a legfontosabb, hogy megtanuljuk tudatosan használni ezt az izomcsoportot. deepWORK és TRX óráimon erre a területre különösen odafigyelünk. Megtanulhatod helyesen használni a lapockád körüli izmaidat, és kellemes mellékhatásként még a tartásod is szebbé válik.

Az izom alsó részének rostjai gyengülésre, míg a felső részének rostjai inkább rövidülésre hajlamosak. Tehát az edzéseken a felső részét főként nyújtani, míg a középső és alsó részét erősíteni fogjuk.
A csuklyás izomnak nagy szerepe van a vállöv, a nyak megfelelő helyzetének, valamint a kar mozgásainak biztosításában. Éppen ezért rövidülésekor előfordulhat nyak és fejfájás, vállövi mozgáskorlátozottság, akár hátfájás is.
Fokozott igénybevétel esetén, és sportolóknál (evezős sportok, labdajátékot űzők, testépítők…) is nagyon fontos az izom megfelelő nyújtása, mellyel elkerülhető a sérülés, gyulladás kialakulása.

Szeretettel várlak az óráimon, hogy együtt javítsuk a testtartásodon és a közérzeteden! És nem utolsó sorban még pár felesleges kilótól is megszabadulsz, valamint izomzatod tónusosabbá, bőröd pedig feszesebbé válik.

Üdv: Anikó