Mire elég 1200 kalória?

Utánajártam mire elég a szervezetünknek 1200 kalória, mert olyan sok helyen futok bele 1200 kalóriás jól csengő diétákba.  Mivel én nem vagyok híve az éhezésnek és a divat diétáknak, ezért számszerűen érdekelt, hogy egy jól összeállított étrend pontosan hány kalória legyen. Egy olyan étrend, ami egy életen át vállalható. Ha ez téged nem érdekel, inkább „yo-yo”-zol, és háttértudás nélkül számolgatsz tovább, már most zárd be ezt a bejegyzést! 🙂

Szuper, itt maradtál! Nézzük pontról-pontra a magyarázatot: A szervezet napi energiaigénye az alapvető életfolyamatok és az egyéb tevékenységek, működések aktuális szintjétől függ. A teljes nyugalomban levő test is használ energiát, amely az alapvető életfunkciók fenntartásában szereplő szervek működéséhez szükséges. Ezt az energiamennyiséget nevezzük alapanyagcserének. Ennek szintje egy adott egyénben az életkortól, a nemi hovatartozástól, az edzettségi szinttől, és az egészségi állapottól függ.

Minél idősebbek vagyunk annál kisebb az alapanyagcserénk, hiszen a növekedési, érési fejlődési folyamatok melyek gyermek-, és fiatalkorban nagy erőkkel zajlanak szervezetünkben, felnőtt, illetve idős korban már jelentősen lecsökkennek, illetve akár meg is szűnnek.

A férfiak alapanyagcseréje magasabb mint a nőké, melynek legfontosabb oka a hormonális hatásokra kialakuló testösszetételbeli különbség. A férfiak izmosabb teste nagyobb energiaigényű, míg a magasabb zsírtartalmú nőké alacsonyabb. Az izomszövet ugyanis nagyobb energiafelhasználással képes csak fenntartani önmagát a zsírszövethez viszonyítva.

Az edzettek szintén több energiát igényelnek nyugalomban, mert az edzés következményeként kialakuló fejlődési, erősödési folyamatok, valamint a magasabb izomzati arány megemeli az alapanyagcserét.
A különféle betegségek csökkenthetik, de akár növelhetik is a szervezet alapanyagcseréjét, a betegség természetétől függően. A láz, mint a hétköznapi betegségek gyakori tünete, fokozott energiafelhasználást okoz, ami az ilyenkor oly gyakran megfigyelhető fogyás egyik fő oka.

Mivel az alapanyagcserét számos tényező befolyásolja, ezért mindenkire érvényes átlagértéket nem tudunk meghatározni. Mégis, legalább a nagyságrendet állapítsuk meg, hogy tájékoztatást nyújtson számunkra!

Felnőtt férfiak esetében 1500-1600 Kcal átlagos alapanyagcsere érték jellemző, míg a nők esetében az 1200-1400 Kcal körüli érték a leggyakoribb.

Az alapanyagcsere mellett a nap során még számos energiaigénnyel rendelkező folyamat, működés zajlik testünkben. Ezek közül a legjelentősebb a fizikai munka (edzés) melynek mennyisége sportolók esetében igen számottevő. A rendszeresen végzett sport energiát igénylő tulajdonsága az alapja fogyasztásban való hatásos hasznosíthatóságának.

A hőszabályozási folyamatok szintén komoly energiaigénnyel bírhatnak. Nagy hőségben a hűtő, hidegben pedig a fűtő folyamatok igénylik ezt az energiát. Emlékeztek azokra a jó meleg júliusi-augusztusi edzésekre? Náha már a bemelegetíés is megterhelően hatott a szervezetünkre.

A szellemi tevékenység energiaigénye jelentősen elmarad a fizikai munkáétól, bár elvitathatatlanul van. Egy óra kemény edzés során, kb. tízszer annyi energiát használunk fel, mint ugyanolyan időtartamú, intenzív szellemi munka alatt.

 Az emésztési folyamatok (főleg a fehérjéké) szintén energiaigénnyel bírnak. A felvett tápanyagok bontásából származó energia egy része magára az emésztésre fordítódik.

 (Az előbbiekből következik, hogy amennyiben az egyén alapanyagcseréjét kívánjuk meghatározni, megmérni (laboratóriumi körülmények között lehetséges), akkor ki kell iktassuk az energiát felhasználó folyamatokat, működéseket, csak a nyugalmi energiafogyasztást szabad mérjük. Ezt teljes lelki és fizikai nyugalmi helyzetben (fekvő testhelyzet), komfort hőmérsékleten (25-26 Celsius fokon), 12 órás étkezés után tudjuk elérni.)

 A sportolók napi energiaigénye a következőképpen alakul.

  1. Alapanyagcsere: 1200-1600 Kcal
  2. Fizikai munka, edzések: 1500-2500 Kcal
  3. egyéb folyamatok (hőszabályozás, emésztés, szellemi munka): 1000-1500 Kcal
    Összesen: 3700-5600 Kcal

Természetesen, a korábbiakban ismertetett adatokból következik, hogy a napi energiaigény nagymértékben függ az életkortól, a nap során elvégzett fizikai munka intenzitásától, időtartamától napi előfordulási számától, és még egyéb életvitelbeli kérdéstől (iskolában való tanulmányok, stresszes életvitel, táplálkozási szokások, időjárás, stb.).

Ebből egyszerűen megállapítható, ha fogyni szeretnénk, és azt tartósan meg is szeretnénk tartani, akkor csökkentenünk kell a bevitt kalóriákat, de nem 1200-ra és még mellette sportolni!
Ezt a cikket, a Fitnesz suliban tanult jegyzeteim alapján írtam nektek. Várlak szeretettel az óráimon! Itt tudsz bejelentkezni!

Üdvözlettel: Anikó