Miből áll a deepWORK és miért olyan sikeres?

Robert Steinbacher (a mozgásforma megalkotója): „Nos, ehhez először ezt kell elmondanom, hogyan és miért született meg ez az edzésforma. 1993-ban mozgásterapeutaként és fejlesztőpedagógusként dolgoztam a Salzburg közelében lévő HPZ Orvosi Központ mozgássérült gyermekekkel foglalkozó osztályán. Fő feladatom az emberi test motorikus funkcióinak támogatása és fejlesztése volt. E munkát befejezve 1994-ben alapítottam meg a bodyARTschool-t, amelynek fő tevékenysége a „csoportos fitneszterápia”, ugyanakkor olyan koncepciók megalkotására szakosodott, amelyek segítik egyszerre edzik a testet és segítik a mindennapi élethez szükséges testi funkciókat. Számos országban alapítottam már ehhez hasonló iskolát, részt vettem több tréner, terapeuta és vezető atléta képzésében, edzésében, és ezzel párhuzamosan az utóbbi években szorosan figyelemmel követtem a fitneszágazat fejlődését.

Az edzőtermekben egyértelmű a funkcionális tréning térhódítása, hiszen általa kevesebb időráfordítással és alacsonyabb minőségű tartalommal is megváltoztatható a test formája. A jövőben a teljes testtel végzett edzésformák, az egészségmegőrzés és a saját testünk iránti felelősség kialakítása kapja majd a főszerepet. A „funkcionális tréning” már egyfajta varázsige lett, hiszen mindenhol erről lehet hallani, minden vendég ezt akarja végezni. A fitnesztermek tulajdonosai vagy az edzők számára természetesen az is fontos, hogy az edzés férfiak és nők számára is hasznos legyen, legyen szó bármelyik korcsoportról. A koreografált és testtónus-javító kurzusok nagy népszerűségnek örvendtek az utóbbi években, és egy bizonyos célcsoport számára még sokáig fontosak lesznek. A résztvevők többsége azonban egyre jobban érdeklődik az integrált (holisztikus) edzésformák iránt. Mindig újabb és újabb edzésprogramokat kell ajánlani, ami véleményem szerint nagyon pozitív dolog, hiszen minőségi fejlődés és új irányokba történő kimozdulás csakis változások útján lehetséges, és erre a motivációra és szenvedélyre épül a mi szakmánk is.

Sokan már nincsenek tisztában saját testük funkcióival, vagy áttolják a felelősséget az edzőjükre, terapeutájukra vagy orvosukra. Az évek során többször megkérdeztem magamtól: Hol tart a ma hétköznapi embere és mire vágyik, mik a szükségletei? És miért van olyan alacsony szinten az emberek testtudata? Úgy döntöttem, saját koncepcióm fejlesztését kizárólag e téma köré építem. Néhány évvel ezelőtt az volt a vízióm, hogy létrehozok egy olyan tréningprogramot, amely nem a már meglévő, klasszikus fitneszkoncepciókra épít és nem is igyekszik újraértelmezni azokat. Valami teljesen újat akartam, a mozgás és az energia teljesen új megközelítését akartam gyakorlatban ültetni. És sikerült…
… a változó jövőre adott válaszom a deepWORK®.”

A matracon találkozunk!
Anikó