Gyakran feltett kérdések

 

DEEPWORK

 

Legtömörebben megfogalmazva: Intenzív kardió és erőtréning, mely rendkívül jól fejleszti az állóképességet, és formálja az alakot. Egy órán kb.: 500-800 kalóriát égetünk el, ez egyéntől és edzettségi szinttől függ. Évek óta az egyik legsikeresebb funkcionális edzésforma Magyarországon.  A funkcionalitása abban rejlik, hogy minden gyakorlat úgy van felépítve, hogy a legtöbb izomcsoport egyszerre dolgozik. Nem külön-külön összpontosítunk a testünk különböző részeire, hanem egy egységként kezeljük azt. Az egy órás tréning során intervall jelleggel dolgozunk: egy zseniálisan kitalált rendszer szerint váltakoznak egymás után a kardió, erő és statikus gyakorlatok. Napról-napra kitolja az egyéni határokat, a legjobb választás, ha a kihívásokat keresed! A deepWORK® mozgássorokat úgy fejlesztették ki, hogy a megfelelő légzésgyakorlatokkal kombinálva mindig együtt jelenjen meg bennük az erősítés és a nyújtás. Tehát az egész óra alatt folyamatosan feszültség, ellazulás és nyújtás éri az izomcsoportokat. Kardió, statikus és dinamikus erőelemek mellett bőven tartalmaz nyújtó és lazító hatású gyakorlatokat is, amelyek pozitívan hatnak testünk rövidülésre és gyengülésre hajlamos izmai számára. Minden gyakorlat kontrollált és tudatos kivitelezést igényel, amelyet speciális légzés alkalmazása segít. Egy deepWORK edzés során fejlődik a hajlékonyság, az erő, az állóképesség, a kitartás, az egyensúlyérzék, a stabilitás, a türelem és a tudatosság.

Kortól és nemtől függetlenül bárki! Hiszen minden gyakorlatnak van kezdő és haladó verziója, amit mindenki maga választ. Mindig van lehetőség lassítani, könnyíteni, de aki kihívásra vágyik, azt is megkapja ugyanezen az órán. Büszkén mondhatom, hogy nem egy olyan vendégem van, akinek már unokája van. De anya – gyermek és házaspár kombináció is szinte mindennapos az óráimon. A deepWORK® – mint bármilyen más edzésforma – megmutatja az adott egyén fizikai gyengeségeit. Intenzív kardió edzésről beszélünk, amely során mindig megvan a lehetőség arra, hogy a résztvevő visszatérjen az alapmozdulatokhoz. Ezért bárki végezhet deepWORK® tréninget. Természetesen van néhány ellenjavallat, például gerincsérv… stb. Bizonytalanság esetén azonban mindig hallgass a kezelőorvosodra!

Mint a legtöbb csoportos óra, 55 perc. Egy minden izmot átmozgató, mobilázó bemelegítéssel kezdünk, ami minden esetben ugyanaz. Ez egyfajta megnyugvást, ráhangolódást ad a résztvevőknek. Majd következik, egy berobbanásszerű ismételten közismert gyakorlat! Na itt már garantált a pulzusszám növekedés. Az óra első dinamikus felében kardió és statikus gyakorlatok váltják egymást, intervall tréning jelleggel. Majd az óra második felében a kardió gyakorlatok mellé erőgyakorlatokat párosítunk. Majd következik az óra csúcspontja, amire egész órán készülünk, a SPRINT. A sprint egy 4 perces lezáró, intenzív rész, amelyet mindenki megállás nélkül hajt végre, a saját erejének megfelelően, de persze a határait feszegetve. Az egyik továbbképzésen Jannie Lindeque úgy fogalmazott, hogy a SPRINT a deepWORK-ben olyan, mint a szexben az orgazmus… és valóban. Ha részt veszel egy órán, akkor megtapasztalod. A tréning végét természetesen nyújtással, majd egy kis relaxációval zárjuk.

Tényleg igaz a mondás, hogy olyan embereket vonzol magad köré, amilyen te magad vagy. Valóban egy szuper ki csapat a miénk, akik nagyon hamar összekovácsolódnak, barátokká válnak. Ezt segíti, hogy az edzésen kívül szinte minden hónapra jut egy közös program, ami közelebb hoz minket egymáshoz. (Fitbalance, sárkányhajózás, bemutatók, tábor…)

Ez a kedvenc kérdésem! A választ még tökéletesítem, de általában egy visszakérdezéssel válaszolok! Én heti 2 alkalommal látlak, összesen 2 órára, de mit csinálsz a többiben? Ugye ez elgondolkodtató!? Az edzés utáni pörkölt evés és távirányító nyomkodás nem támogatja a céljaidat! Én NEM hiszek a divat diétákban, és nem is próbáltam soha egyet sem! Egyszerűen csak hiszek az életre szóló életmódváltásban. Magam is édesszájú vagyok (titkos nevem: Gombóc Artúr), soha nem ígértem meg magamnak, hogy nem eszem édességet, de mértékletességet tartok. Meg kell vizsgálni magunkban a jó és rossz étkezési szokásainkat. A rosszakat hétről, hétre ki lehet váltani valami jobbra. Az a tapasztalatom, hogy itt is csak az első lépés a nehéz. 2-3 hét kávézás cukor nélkül, amely után már el sem tudtam képzelni, hogy hogyan ihattam hosszú évekig 3 cukorral a kávét! Visszatérve a kérdésre: IGEN természetesen lehet vele fogyni, rendkívül jól formálja az alakot, és visszaadja a test rugalmasságát. Egyszerűen hétről-hétre egyre jobban fogod magad érezni a bőrödben, tested visszanyeri funkcionalitását, és rájössz, nem az a fontos, hogy kilókban mérd az átalakulásod.

Az alábbi alapelv a várandósok esetében is érvényes: Figyelj saját tested jelzéseire! Attól függően, hogy sportoltál-e már korábban, azt javasoljuk, hogy hagyd ki az ugrásokat, és lehetőség szerint ellenőrizd a pulzusod! Ugyanakkor azt is ajánljuk, hogy tarts több szünetet! Általános szabály: a döntés az egyéntől függ, és számos tényezőn múlik: általános erőnléttől, egészségi állapottól, orvosi véleménytől stb.

Jóga matracot (a Royalban tudunk neked biztosítani, akkor hozz, ha higiéniai okokból a sajátodat szeretnéd használni), kis törölközőt, folyadékot és egy kis jókedvet. Gyere kényelmes ruhában! Cipőre NEM lesz szükséged, a deepWORK tréninget mezítláb végezzük!

Nálunk nincs olyan, hogy kötelező! Ha te bármi oknál fogva ragaszkodsz a cipődhöz, nem fogom leerőszakolni rólad! Persze, ha legalább egy esélyt adsz, és kipróbálod milyen érzés, annak nagyon fogunk örülni. A mezítlábas edzés számos fontos, mégis elhanyagolt izmot erősít: azokat, amelyek megelőzhetik a lábsérüléseket. Azoknál pedig, akik nem feltétlenül akarnak néhány másodperccel jobb sportteljesítményt nyújtani, egyszerűen növeli az egész test állóképességét és közérzetét. Mivel az erőkifejtéstől megerősödnek a lábfej izmai, ez nem csak a lábaidat éleszti fel, de a tested többi részére is pozitív hatással van. Megerősödnek a lábikrák, és a térd körüli izmok, egészen fel a hátadig. A mezítlábas edzés azáltal is fejleszti a láb funkcióit, hogy lehetővé teszi a láb természetes érzékelőrendszerének működését. Ennek lényege, hogy a talp érzékeli, milyen keménységű talajon haladunk, és ennek megfelelően irányítja az izmok összehúzódását az ütődések megfelelő eloszlatása miatt. A talp túlzott elszigetelése, védelme a talajtól csökkenti ezt a funkciót.
“Ha elkezdesz óvni egy testrészt, az előbb-utóbb gyengébb lesz. Amint elkezded használni, fokozatosan megerősödik. A lábfejek szabadjára engedése újra munkára ösztönzi az izomcsoportokat, ami minden sportoló számára kedvező, függetlenül attól, hogy milyen sportágról és milyen szintű atlétáról van szó. A mezítlábas edzés a test természetes mozgása, amely közben a láb funkciói szabadon működhetnek.” – Gerard Hartmann, neves fizikoterapeuta
A Nike kutatólaboratóriumának vizsgálatai azt mutatták, hogy a mezítlábon közlekedő társadalmaknál gyakran tapasztalható, hogy bizonyos általános sérülések ritkábban fordulnak elő. A mezítlábas edzés segít megőrizni az izmok rugalmasságát, csökkenti a sportsérülések veszélyeit, mint például az Achilles-ín sérülését vagy a talp izomhüvely gyulladását.
Természetesen ma már sokan nem mezítlábon közlekednek. Az emberek jelentős része városokban él, ahol nem megoldható, hogy cipő nélkül járkáljanak. Ezekben a társadalmakban ezrek élnek úgy, hogy különös hangsúlyt fektetnek az egészségükre, egészségesen táplálkoznak, rendszeresen látogatják az edzőtermeket, és megfelelő figyelmet fordítanak a testükre. De senki nincs, aki ezt az energiát és figyelmet a lábfejének szentelné – ami viszont döntő hatással van a test többi részének állapotára.

Az óra eleji meditatív zenét egy lüktető, adrenalin növelő, intenzív zene követi, amely a kardió és erősítő gyakorlatsorok zenei háttereként szolgál. A mély zenei ritmusok segítik, fokozzák a teljesítőképességet, erőkifejtést és az érzelmi feszültség levezetését.
Már nagyon régen felfedeztük, hogy a dob, azaz a dobolás, a folyamatos ismétlődés, és az aközben végzett szabad mozgás gyógyító erővel hat. Bizonyos kultúrákban például éppen ezért keresik a transzállapotot. Manapság a mozgásterápia területén számos technika létezik – a meditációval bezárólag –, amely a mozgásban történő fizikai és mentális felszabadulást egyaránt elősegíti. Az én óráimon szinte minden alkalommal ilyen zenékkel találkozhatsz, valamint előnyben részesítem az óra végén (a nyújtás és a relaxáció alatt) a keleti zenéket. Persze ez ne ijesszen meg, ez nem egy jóga óra! Valamint, ha egy dallamos vidám zenét megkedvelek a rádióban, akkor biztosan sokszor felcsendül az órákon. Tehát: igen széles a paletta…

Robert Steinbacher (a mozgásforma megalkotója): „Nos, ehhez először ezt kell elmondanom, hogyan és miért született meg ez az edzésforma. 1993-ban mozgásterapeutaként és fejlesztőpedagógusként dolgoztam a Salzburg közelében lévő HPZ Orvosi Központ mozgássérült gyermekekkel foglalkozó osztályán. Fő feladatom az emberi test motorikus funkcióinak támogatása és fejlesztése volt. E munkát befejezve 1994-ben alapítottam meg a bodyARTschool-t, amelynek fő tevékenysége a „csoportos fitneszterápia”, ugyanakkor olyan koncepciók megalkotására szakosodott, amelyek segítik egyszerre edzik a testet és segítik a mindennapi élethez szükséges testi funkciókat. Számos országban alapítottam már ehhez hasonló iskolát, részt vettem több tréner, terapeuta és vezető atléta képzésében, edzésében, és ezzel párhuzamosan az utóbbi években szorosan figyelemmel követtem a fitneszágazat fejlődését.
Az edzőtermekben egyértelmű a funkcionális tréning térhódítása, hiszen általa kevesebb időráfordítással és alacsonyabb minőségű tartalommal is megváltoztatható a test formája. A jövőben a teljes testtel végzett edzésformák, az egészségmegőrzés és a saját testünk iránti felelősség kialakítása kapja majd a főszerepet. A „funkcionális tréning” már egyfajta varázsige lett, hiszen mindenhol erről lehet hallani, minden vendég ezt akarja végezni. A fitnesztermek tulajdonosai vagy az edzők számára természetesen az is fontos, hogy az edzés férfiak és nők számára is hasznos legyen, legyen szó bármelyik korcsoportról. A koreografált és testtónus-javító kurzusok nagy népszerűségnek örvendtek az utóbbi években, és egy bizonyos célcsoport számára még sokáig fontosak lesznek. A résztvevők többsége azonban egyre jobban érdeklődik az integrált (holisztikus) edzésformák iránt. Mindig újabb és újabb edzésprogramokat kell ajánlani, ami véleményem szerint nagyon pozitív dolog, hiszen minőségi fejlődés és új irányokba történő kimozdulás csakis változások útján lehetséges, és erre a motivációra és szenvedélyre épül a mi szakmánk is.
Sokan már nincsenek tisztában saját testük funkcióival, vagy áttolják a felelősséget az edzőjükre, terapeutájukra vagy orvosukra. Az évek során többször megkérdeztem magamtól: Hol tart a ma hétköznapi embere és mire vágyik, mik a szükségletei? És miért van olyan alacsony szinten az emberek testtudata? Úgy döntöttem, saját koncepcióm fejlesztését kizárólag e téma köré építem. Néhány évvel ezelőtt az volt a vízióm, hogy létrehozok egy olyan tréningprogramot, amely nem a már meglévő, klasszikus fitneszkoncepciókra épít és nem is igyekszik újraértelmezni azokat. Valami teljesen újat akartam, a mozgás és az energia teljesen új megközelítését akartam gyakorlatban ültetni. És sikerült…
… a változó jövőre adott válaszom a deepWORK®.”