deepWORK edzés utáni utólagos zsírégetési effektus

Az ihletett ennek a cikknek a megírására, hogy egyre többeteken látok okos órát. Figyelemmel kíséritek a pulzusotokat és az elégetett kalóriákat. A pulzusfigyelés egy nagyon „okos” dolog, főleg ha valakinek valami problémája van, vagy egy meghatározott tartományban szeretne dolgozni az elérendő céljai érdekében. De ez egy másik bejegyzés témája lesz majd.

Szóval: elégetett kalóriák! 250 -350 -450 -550 -650…?
Mikor vagyunk elégedettek a napi edzésünkkel? Milyen edzést tartunk ez alapján megfelelőnek?

Nehéz kérdés! Az ideális „zsírégető” tartomány a maximális teljesítményed 60-75%-án belül határozható meg. Egy deepWORK óra alkalmával az intenzitás akár 80-90%-ra is felmehet. Ez már az úgynevezett állóképesség fejlesztés zónája. Tehát ne csak egy számadat döntse el benned, hogy hatékony volt-e a választott edzésformád, vagy sem!

A kalória égetés nem csak, vagyis nem is igazán a fizikai munka (azaz az edzésed) alatt történik.

Mire is gondolok ezzel?

A szervezet belső környezetében folyamatosan biztosítani kell azokat a körülményeket, amelyek mellett az életfolyamatok zavartalanul zajlanak. Az emberi szervezet az optimális működési szintjének megtartására törekszik, ez az úgynevezett belső környezet állandóságának, homeosztázis fenntartásának szabályozásán valósul meg.
Edzésterhelés hatására a belső környezet állandósága felbomlik, a szervezet hatékony működési szintje időlegesen romlik (elfáradás-fáradtság). Teljesítmény fokozás szempontjából ez a változás pozitív hatású, mert a homeosztázis felbomlása beindítja a szervezet védekező és alkalmazkodó mechanizmusait, melyek a tartós fejlődés kialakulásához vezetnek. (Igen, e fejlődés hatására érzed edzésről edzésre, hónapról-hónapra és akár évről évre, hogy jobban bírod az edzésterhelést. Ugye, hogy mennyire szeretjük ezt az érzést? Minden elért lépcsőfok maradandó emlék.)

Egy deepWORK edzés befejezése után a szervezet energiafelhasználása még sokáig magas szinten mérhető. Ennek magyarázata az, hogy a sporttevékenység során felborult belső környezeti egyensúly helyreállítása energiaigényes folyamatok által történik meg. Ezt elsősorban zsírok oxidációja (zsírégetés) által fedezi testünk, és utólagos zsírégetési effektusnak nevezzük, (amennyiben a szénhidrát raktárak kiürültek és azt közvetlenül edzés után nem pótoljuk.)

Nézzük erre pár példát, milyen folyamatok helyreállításával is foglalkozik a szervezetünk: (Akit ez ennyire részletesen nem érdekel, ugorjon az összefoglalásra!)

  1. Izotermia: A szövetek, szervek működéséhez szükséges ideális hőmérséklet, értéke kb. 36-37 Celsius fok. Az ettől való eltérés akár növekvő, akár csökkenő értelemben működészavarokat, súlyosabb, illetve kevésbé súlyosabb tüneteket eredményezhet.Egy órás deepWORK edzés hatására az izomműködés hőtermelő hatása miatt növekszik a testhőmérséklet. A szervezet a testhőmérséklet növekedést verejtékezéssel kompenzálja (a bőr felszínéről elpárologva csökkenti a hőmérsékletet).
  2. Izovolémia: A szervezet optimális folyadékszintje. Nem állandó érték, függ az életkortól, nemi hovatartozástól, edzettségi állapottól. A csökkent folyadéktartalom miatt rugalmatlanná válnak az izmok, inak, szalagok és a bőr. Izmaink meghúzódhatnak, akár el is szakadhatnak,ezért is sérülékenyebb a szervezet idős korban. A folyadéktartalom csökkenése (túlzott verejtékezés, korlátozott ivás) dehidratációhoz vezet. Egy deepWORK edzésen a verejtékezés egyúttal csökkenő folyadéktartalmat eredményez, így a kapcsolat egyértelmű, figyelnünk kell a folyadékpótlásra! Dehidratáció esetén a testtömeg 8%-kal is csökkenhet. Megfelelő folyadékszint nélkül nő a szívfrekvencia, nő a testhőmérséklet, és ez által romlik a teljesítmény!
  3. Izotónia: A szervezetben található folyadék sűrűségére vonatkozó adat.Ha ez túl magas (a folyadékvesztés következtében), akkor a szervezetben romlik a keringés, így a szervek és izomzat működése is. Az izotóniás sportitallal való folyadékpótlás ezért hatásos, hiszen pontosan azt a sűrűséget kapja a szervezet, amelyre szüksége van.
  4. Izoionia: A test elektrolit, illetve só összetételére vonatkozó adat. A test folyadékháztartása szempontjából fontos még a folyadék összetétele (sók és ionok tekintetében). A megfelelő só bevitel tudatos folyadékpótlással lehetséges, azaz a sportolás közben elvesztett ionok, sók visszapótlásának megfelelő folyadékokkal kell megtörténnie.
    Ellenkező esetben csökken a teljesítő képesség. Egy deepWORK edzés (vagy bármilyen aktív sporttevékenység) során elsősorban nátrium, kalcium, kálium, klór és magnézium vesztés a legjelentősebb, így ezek pótlására fokozott hangsúlyt kell fektetni! Erre a kifejezetten sportolók számára kifejlesztett izotóniás sportitalok alkalmasak leginkább.
  5. Izohidria: A vér optimális vegyhatása (mely 7.3 – 7.4-es ph között optimális). Ha csökken az érték, savasodásról beszélünk, növekvő esetben lúgosodás zajlik. Egy 1 órás intenzív deepWORK edzés során a savasodás dominál, amely természetes jelenség.
  6. Vércukorszint: A sporttevékenység során a vércukor szint jelentősen csökken (hipoglikémia), ezzel rontva a teljesítményt, izomremegést, émelygést, rosszullétet okozva. Ebből adódik, hogy edzések előtt fontos a megfelelő tápanyag, szénhidrát biztosítása a szervezet számára (esetleg edzések alatt a szénhidrát (cukor) tartalmú sportitalok fogyasztása).
Vác, Royal Fitness

Összefoglalva: Egy 1 órás intenzív edzés során megemelkedik a testhőmérséklet, verejtékezéssel sókat és vizet veszítünk, amely egyben a folyadéksűrűséget is növeli. Az izmok energiaszolgáltató folyamatai a vér vegyhatásának savas irányba tolódását okozzák, valamint csökken a vércukor szint. Mivel az edzések alatt felborult belső környezeti egyensúly helyreállítása később, a pihenőidődben történik meg, ezért érthető, milyen óriási jelentősége van a fejlődésed szempontjából a megfelelő regenerációs időnek.

Bármilyen furcsán hangzik, de a sportolás okozta fogyás (zsírbontás), elsősorban ebben a (pihenő, regenerációs) szakaszban, az edzés után zajlik leghatékonyabban. Az „utólagos zsírégetési effektus” mértéke az előzetesen elvégzett edzés munka intenzitásától és időtartamától függ. (A hosszabb, intenzívebb edzések magasabb utólagos zsírégetési hatást eredményeznek, így hatékonyabbak a fogyás elősegítésében.)

Írásomat az okos órákkal kezdetem… igazából arra szerettem volna kilyukadni ezzel az egész cikkel, hogy ne csak azt az elégetett kalória adatot vegyétek figyelembe, amit deepWORK tréning végeztével az órátokon láttok! 300-500 kalória lehet nem túl motiváló ahhoz a mennyiséghez képest, amit a napi táplálkozás során elfogyasztunk (persze tudatosan). Ezért vegyétek figyelembe az utólagos zsírégetési effektust is!

Szeretettel várlak óráimon.
Anikó