Az edzés pozitív mellékhatásai

A minap, amikor a folyosón várakoztunk edzés előtt, Geri odasúgott nekem egy kérdést. „Anikó, ezek a hölgyek mind jól néznek ki, akkor miért járnak edzésre?” Elsőre mosolyogtam a kérdésen, majd elgondolkoztam rajta, hogy ami nekem „már” egyértelmű, az másnak még nem biztos. Azért így fogalmaztam, hogy „már”, mert körülbelül 5 évvel ezelőtt lehet, hogy az én számat is elhagyhatta volna ez a kérdés. Röviden csak annyit válaszoltam Gerinek, hogy nem csak súlycsökkentés céljából sportolunk, hanem a rendszeres testmozgásnak megszámlálhatatlan jótékony hatása van. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttem párat.

Köszi Geri a motivációt. Légy tudatában, hogy céljaid elérésén felül ezekkel a kellemes „mellékhatásokkal” kell számolnod. 🙂
Aki ismer az tudja, hogy nehezen tudok leragadni a testi hatásoknál, így a pozitív mentális hatások egy külön cikkben olvashatóak, ehhez kattints IDE! Jaj, mindig elszalad velem a ló, soha nem tudok rövid bejegyzést írni 😉

Minden nap 30 perc séta, vagy heti 2-3 alkalom edzés többet lendít az egészségi állapotodon, mint egy tucat orvos és a gyógyszerek.

 • Jót tesz a szívnek: Már egy kevés testmozgás is javítja a szívet. Csökkenti a vérnyomást, javítja az inzulin-érzékenységet, javítja a szívizom működését és a keringést.
 • Segíti a súlycsökkenést, csinosít és izmosít: Az elsődleges ok, amiért az ember beleépíti mindennapjaiba a rendszeres testmozgást. Csodák nincsenek, nem egy hét alatt lesz darázsderekad/bicepsz-tricepsz “kombód”, viszont a rendszeres sportolás gyönyörűen formálja az alakot.
 • Megelőzi a csontritkulást: Az egészséges mennyiségű kalciumbevitellel együtt erős csontokat épít. Az olyan gyakorlatok, mint a futás, séta vagy deepWORK, TRX, jóga, csökkentik a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Legideálisabb fiatal korban elkezdeni, de sosem késő belevágni. Még egy tempósabb séta is hasznos lehet.
 • Csökkenti a magas vérnyomást: Jót tesz a vérnyomásnak, korra, testsúlyra, származásra és nemre való tekintet nélkül.
 • Megelőzi a megfázást: Általában nem hozzuk automatikusan összefüggésbe a testedzést a meghűlések számának csökkenésével, pedig azok, akik rendszeresen mozognak, 23 %-kal kevesebbszer betegszenek meg, és ha mégis megfáznak, könnyebben meggyógyulnak. Én ezt 100%-ig tapasztaltam magamon az elmúlt pár évben.
 • Csökkenti a cukorbetegség szövődményeit: Az életmód nagy hatással van bizonyos állapotokra, pl. a cukorbetegségre. A testmozgás csökkentheti az inzulinigényt, a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, ami azért fontos, mert a cukorbetegeknél gyakoribb a keringési betegségek kialakulása.
 • Hozzájárul az egészséges terhességhez: Bár néhány esetben a mozgás kockázatos lehet, de a testmozgás terhességre gyakorolt kedvező hatása túlmutat ezen, és sok nő egészen a harmadik trimeszterig folytathatja az edzést. Fontos a terhes nők számára a relaxáció, a medencei és hátizmok erősítése.
 • Szerepet játszik a rák megelőzésében: A rákos halálesetek legalább 35 %-a összefüggésbe hozható a túlsúllyal és a testmozgás hiányával. A testmozgás gyorsítja a táplálék áthaladását a bélrendszeren, így csökken a méreganyagok szervezetben töltött ideje. A túlsúlyos emberek szervezete több inzulint termel, ami elősegíti a daganatok növekedését.
 • Késlelteti az öregedést: A mozgás serkenti a vér áramlását az agyba, így valószínűleg csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét. Fejleszti továbbá a logikát és a memóriát. Lassítja a központi idegrendszer elfajulását, ami lassabb reflexekhez és gyengülő mozgáskoordinációhoz vezethet. Növeli az izmok méretét és erejét, fejleszti a tüdőt.

 • Fejleszti a mentális egészséget: Tévedsz, ha azt hiszed, hogy az agy frissen tartásához elég megoldani néhány keresztrejtvényt, vagy nyelvet tanulni. A rendszeresen mozgó idősek agyi tevékenysége felér a fiatal felnőttek teljesítményével.
 • Jó hatással van a szexuális életre: Minél fittebbek vagyunk, annál jobb a szexuális életünk, mely két okra vezethető vissza. Egyrészt pszichológiailag: jobban érezzük magunkat a bőrünkben, másrészt fizikailag: növekszik a libidó, javul a keringés és ezzel együtt a szexuális funkciók.
 • Segít az alvási problémák megoldásában: A relaxációs gyakorlatok segítenek a feszültség oldásában, enyhítik a fej- és hátfájást, javítják az álmatlanságot. A relaxáció nélkülözhetetlen eleme, minden deepWORK órának. A testedzés felszabadítja a test saját termelésű fájdalomcsillapítóját, az endorfint. Fontos azonban a testmozgásra szánt időpont megválasztása. Ha túl későn látunk hozzá, lehet, hogy nem tudunk majd elaludni, mivel megnövekszik a test energiaszintje.
 • Erősíti az izmokat és ízületeket, segít az ízületi gyulladás esetén: Az erősítő gyakorlatok az izmokon kívül a csontokat is erősítik, és fokozzák az anyagcserét. Javítja az ízületek állapotát, különösen azoknál, akik arthritisben szenvednek. Ez egy többféle tünet együttest összefoglaló állapot, mely fájdalommal, gyulladással, merevséggel jár egy vagy több ízületben. A testmozgás csökkentheti a tünetek egy részét. A rendszeres, intenzív mozgás növeli az izomerőt és az oxigénfelvevő képességet a reumás arthritisben szenvedőknél. Sokkal inkább képes leszel a napi teendők ellátására, és a közérzeted is javítja.

Természetesen ezek csak általános információk. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, akkor keresd fel a háziorvosodat, és tájékoztasd róla az edződet is!
Szeretettel várlak az óráimon! Anikó