A sportolás jó a testnek és a léleknek egyaránt.

A minap, amikor a folyosón várakoztunk edzés előtt, Geri odasúgott nekem egy kérdést. „Anikó, ezek a hölgyek mind jól néznek ki, akkor miért járnak edzésre?” Elsőre mosolyogtam a kérdésen, majd elgondolkoztam rajta, hogy ami nekem „már” egyértelmű, az másnak még nem biztos. Azért így fogalmaztam, hogy „már”, mert körülbelül 5 évvel ezelőtt lehet, hogy az én számat is elhagyhatta volna ez a kérdés. Röviden csak annyit válaszoltam Gerinek, hogy nem csak súlycsökkentés céljából sportolunk, hanem a rendszeres testmozgásnak megszámlálhatatlan jótékony hatása van. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttem párat.

Köszi Geri a motivációt! 🙂 Légy tudatában, hogy céljaid elérésén felül, ezekkel a kellemes „mellékhatásokkal” kell számolnod! 🙂

Ez a bejegyzés inkább a pozitív mentális hatásokról szól, aki a tudományosabb, kézzelfoghatóbb hatásokra kíváncsi, az kattintson IDE! Jaj, mindig elszalad velem a ló, soha nem tudok rövid bejegyzést írni. 😉

A sportolás jó a testnek és a léleknek egyaránt…

  • Feltölt energiával: Melyikünk ne érezte volna úgy egy edzés után, hogy körbe tudná szaladni a világot? Egy jó deepWORK vagy TRX tréning amellett, hogy kifárasztja a testedet, igenis feltölt rengeteg pozitív energiával.
  • Fitten tart: Amikor fel kell mászni a harmadikra és nincsen lift, akkor bizony az edzett ember könnyedebben és hamarabb ér fel. Nem lesznek olyan megerőltetőék a hosszú séták, a kirándulások és a biciklitúrák sem, ha már edzett a tested, és a szervezeted bírja a tempót.
  • Kitartást ad: Ha kinézel magadnak egy edzéstervet és végig is csinálod, sokkal kitartóbb vagy, mint azok, akik az első nehezebb napnál feladják. Ez az elnyert kitartás nem csak a sportolás terén kamatoztatható, hanem a suliban/munkában is, illetve bármilyen élethelyzetben, amikor szükség van arra, hogy a negatívumok ellenére se add fel.
  • Jobban megismered magad: Megismered saját tested korlátait és szervezeted határait is. Sokkal jobb kapcsolatba kerülsz önmagaddal, mind külsőleg, mind belsőleg.
  • Boldogabbá tesz: Ez teljesen egyértelmű, ha sikereket érsz el, boldogabb vagy. Formásodik a hasad, izmosodik a karod, a mérleg egyre kellemesebb számokkal fogad, és önmagaddal is elégedett vagy. Egyenes út ahhoz, hogy boldogabb legyél! Javul a kisugárzásod, javulnak az emberi kapcsolataid.
  • Változatos: Iszonyatosan sok sportág létezik, megkockáztatom, hogy nincs is olyan ember, aki az összeset fel tudná sorolni egy ültő helyében; edzéstervből meg még kb. százszor annyi van! Rendkívül változatos rutinokat lehet kialakítani, akár napi, akár heti, akár havi bontásban. Nem hiszem, hogy a sportot, az aktív testmozgást meg lehetne unni. Egyszerűen rutinná kell tenni, mint a fogmosást.
  • Kiváló stresszoldó: Közismert tény: a testmozgással szabályozható a stressz és a depresszió. De vajon miért? Átmeneti felüdülést jelent, és fokozza az önbecsülést. A megemelkedett testhőmérséklet csökkenti az izomfeszültséget. A jókedv is fokozódik pl. az endorfin-kiválasztás növekedése, és más hormonok szintjének változása miatt.
  • Növeli az önbizalmadat: Ha már mások is észre veszik rajtad, hogy itt-ott eltűnt néhány centi, feszesebb a karod és izmosodik a hasad, akkor hízhat a májad is! Minden ember örül annak, ha megdicsérik, pláne akkor, ha tudatosan és kitartóan dolgozott az elismerésért. Fontos viszont, hogy ne mások esetleges elismerő pillantásai motiváljanak, hanem a saját szervezeted egészsége és tested fitten tartása.
  • És nem utolsó sorban közösséget épít: Nyilván sokkal szórakoztatóbb a legjobb barátoddal, tesóddal, gyermekeddel, esetleg a pároddal belevágni az edzésbe, viszont ha először mégis egyedül jössz le az edzőterembe, esetleg magányosan futsz a pályán, ne csüggedj, inkább barátkozz! A közös élmény és a hasonló cél elérése összehozza az embereket, közösséget kovácsol, és együtt könnyebb lesz elérni a kitűzött célokat, hiszen van, aki segít, és tartja benned a motivációt.

A motivációt tőlem biztosan megkapod! Szeretettel várlak az óráimon!