A légzés szerepe és fontossága

Belégzés: Energetikailag a belégzés a külvilág befogadásával, a teljesség, az önszeretet, karizma, témaköreivel van kapcsolatban.
Kilégzés: Energetikailag a kilégzés az adással, elengedéssel, a külvilágba való térhódítással, kiáradással van kapcsolatban.

Légzésünk ritmusa szoros kapcsolatban áll lelkiállapotunkkal. (Figyeld meg, ha ideges vagy, hogyan veszed a levegőt, ha szerelmes vagy, ha izgulsz valami miatt, ha megijesztenek…) Ahogyan a gondolataink változnak, úgy változik a légzésünk is.

Viszont ezt a lehetőséget kevesen használják tudatosan. Hiszen ez az összefüggés fordítva is igaz! Ha a légzésünket megváltoztatjuk akkor a tudatállapotunk is megváltozik vele együtt. Ezért használja a jóga a különböző légzőgyakorlatokat (pránajáma), mert a légzésünk segítségével tudjuk legkézzelfoghatóbban megváltoztatni a tudatunk állapotát.

Egy kis idegrendszeri magyarázat:
Szimpatikus idegrendszeri válasz: Ha pl. jóga gyakorlás közben a légzésünk szétesik, szaggatottá válik, akkor az elménk is egy feszült állapotba kerül. Hatására a felépítő és regeneráló folyamatok blokkolódnak, nő a vérnyomás és a pulzus, adrenalin termelődik, az izmok alaptónusa hangsúlyosabbá válik, tehát feszesebbé és nehezebben formálhatóvá válik a test.

Paraszimpatikus idegrendszeri válasz:  Ha a jógázás közben sikerül megtartanod a tudatos, kiegyensúlyozott légzést, akkor az elméd is nyugodttá válik. Tehát az idegrendszerből paraszimpatikus idegrendszeri válasz váltódik ki, ami nyugalmi állapotot hoz létre, és számos jótékony hatása van a szervezetben. Hatására csökken a vérnyomás a pulzus, az izmok alaptónusa is csökken, ami nyújthatóbbá teszi őket.

Ez alapján válik érthetővé, hogy a „jóga belülről kezdődik”. Testünk sokkal könnyebben alakítható, ha a paraszimpatikus vegetatív idegrendszeri választ erősítjük. Nyugodt elmével gyakorolunk, és nem harcolunk testünkkel a pózokban. (Ha szétesett a légzésünk, onnantól kezdve felesleges küzdelem az egész, izmaink feszesebbé, elménk pedig csapongóvá válik.)

Hatása:
Ha meg tudjuk őrizni a nyugodt légzésünket egy kihívást jelentő pózban, akkor nagyobb eséllyel tudjuk megőrizni a nyugalmunkat egy nehezebb élethelyzetben. Mert az idegrendszer hozzászokik a terheléshez, megedződik, ami hozzásegít minket egy békés, kiegyensúlyozott személyiség kialakításához.

A helyes légzésre nem csak a jóga óráimon fordítok nagy hangsúlyt. A deepWORK és Funkcionális óráimon (TRX és köredzés) is kiemelten figyelünk rá.