A jóga fizikai hatásai | 3. rész: keringés, emésztés, sejtmegújulás, immunerősítés

Elindítottam egy 3+3 cikkből álló sorozatot, amely a jógázás pozitív fizikai és lelki hatásait boncolgatja. Ha felkeltettem az érdeklődésedet, szeretettel várlak Hatha jóga gyakorlásra a váci Royal Fitnessben! Itt látod az órarendemet!

A test nyújtásakor, csavarásakor, hátra- vagy előrehajlásnál, felváltva nyújtjuk, préseljük össze vagy lazítjuk el különböző szerveinket. Ebben a folyamatban a szervek vagy friss vérrel öblítődnek át, vagy megszabadulnak az elhasznált vértől. Ez az intenzíven váltakozó vérbeáramlás és kiáramlás a szervekben megfiatalítja a sejteket és szöveteket, és növeli a szervek életfunkcióit. Az ászanák az intenzív vércserén keresztül hatnak az emésztőszervekre is, és növelik anyagcseréjüket; fenntartják a nyelőcső, a gyomor és a belek izomtónusát. A keringés és légzés jobbá tételén keresztül fokozódik a sejtek aktivitása, így jobbá válik az emésztés. Némelyik testhelyzet közvetlen nyomást fejt ki a vastagbélre és a vesékre, így segíti az anyagcsere-végtermékek kiürülését.

Az izmok nyújtása és a fordított testhelyzetek által szintén javítható a vér- és nyirokkeringés. Az izomaktivitás vénás áramlást idéz elő. Mivel minden izom működik a testben az ászanák végzése alatt, gyakorlásuk hozzájárul az egészséges vérkeringés kialakulásához. Ez biztosítja a megfelelő sejtanyagcserét mindenhol az egész testben. A hatékonyabb légzés szintén fokozza a vérkeringést, ahogy a tüdő működése is biztosítja, hogy a szív hatékonyabban keringtesse a vért a testben.

A jobb keringés, a hatékonyabb izomnyújtás és ellazítás táplálja az idegrendszert. Az idegrendszer sejtjei megerősödnek, és az idegpályák kitisztulnak, így működésük fokozódik. Az idegrendszer gerincoszlopban található központjaira különösen a gerinc különböző nyújtásai és mozgásai hatnak előnyösen, ahogyan a test elülső részén futó bolygóidegre is. A különböző idegkötegeket aktiválja és átöblíti a friss, oxigéndús vér. Ezen felül az idegrendszer nem csak vitálisabb lesz, hanem érzékenyebb is. Ennek eredményeként minden testi mozgás irányítása egyre kifinomultabbá és finomabbá válik. Ezzel párhuzamosan nő az érzékenység a test legapróbb, legfinomabb történéseire, lehetővé téve a mozdulatok és az irányítás még további finomítását.

Mindezen felül a jógázás hozzájárul a jó egészséghez. Minden szerv és izom minden egyes sejtje visszanyeri életerejét, és elegendő friss vérhez jut, miközben képes hatékonyan, leadni az anyagcsere-végtermékeket. Sokkal kisebb a méreganyagok felhalmozódásának valószínűsége sejtszinten és magukban a szervekben is. A szervek egészségének előmozdításával — beleértve az immunrendszer mirigyeit is —, nő a szervezet betegségekkel szembeni ellenállóképessége. A testsúly szintén beáll egy optimális szintre, ahogy az anyagcsere-végtermékek kiürülnek, a tápanyagok teljesen felszívódnak és javul az izomtónus. Hasonlóképpen, ahogy a vérkeringés fokozódik, javul a bőr minősége is, az arcbőr lágy és tiszta, a szemek pedig csillogóak és tiszták lesznek.

Keresd a többi cikket a blog oldalamon! 
Anikó