A jóga fizikai hatásai | 1. rész: hajlékonyság, izomtónus

Elindítottam egy 3+3 cikkből álló sorozatot, amely a jógázás pozitív fizikai és lelki hatásait boncolgatja. Ha felkeltettem az érdeklődésedet, szeretettel várlak Hatha jóga gyakorlásra a váci Royal Fitnessben! Itt látod az órarendemet!

A megnövekedő hajlékonyság az ászanák gyakorlásának legközvetlenebb és leghamarabb jelentkező haszna. A test harántcsíkolt izmainak, vagyis a mozgáshoz használt izmoknak három állapota létezik. Ezek a következők: összehúzódott, megfeszített állapotban van, amikor az izom dolgozik; tónusban van, amikor az izom nem végez munkát, de nincs is ellazulva; ellazult állapotban van, amikor az izom pihen, mintha aludna. Az ászanák végzése egy negyedik, kevésbé általános állapotra összpontosít: az izmok mély, alapos megnyújtására.

A különböző testhelyzetekben a test minden izmát, még azokat is, melyeket normál esetben soha nem használunk, szisztematikusan átnyújtjuk. A mindennapi tevékenységek végzése közben is megnyúlhatnak izmaink, de általában nem nyújtjuk meg maximális mértékben, sem nem tartjuk passzív állapotban őket. Az ászanák végzésekor az izmok maximálisan megnyúlnak, ami csak fokozatos és lassú munkával érhető el. Azután ezt a nyújtott állapotot kíméletesen fenntartjuk az izmok megerőltetése nélkül. Az izomrostok természetes módon képesek megnyúlni, és minden alkalommal, amikor ily módon használjuk izmainkat, nem csak megnyúlnak, hanem rugalmasabbakká is válnak. Ha az izmokat megerőltetjük, ez nem fog bekövetkezni: az izomrostok ellenállnak és a maximális megnyúlás mértéke csökken az izmok megkeményedése következtében. Az ászanákban az izmok alapos átnyújtása közben az izomrostok lágyak maradnak. Következésképpen fontos, hogy a testhelyzetek kitartása közben ne rántsuk vagy húzzuk meg hirtelen izmainkat, mivel ez megkeményíti és megrövidíti az izomrostokat. A test izmainak ez a mély, lassú nyújtása elősegíti hajlékonyabbá válásunkat. Egy idő múlva egész testünket élettelibbnek, rugalmasabbnak és ügyesebbnek érezzük.

Ahogy nő az izmok rugalmassága, izmaink egyre erősebbé is válnak. Maga a test egy tornateremnek tekinthető, melyben az izmokat fejlesztjük. Minden testhelyzetben az adott izomcsoportot használjuk, hogy testrészeinket megtartsuk, felemeljük vagy megnyújtsuk a gravitációs erő és saját belső ellenállásuk ellenében. Testünk saját súlyzósorozatunkká válik, mellyel más testrészeinknek kell dolgozni: megemelni és megtartani. Ez a tevékenység egyedüli módon fejleszti izmaink erejét. Jóval inkább, mint amikor erőltetett összehúzások segítségével pumpáló mozgásokat végzünk izmainkkal, ahol az izomrostok két különböző módon működnek. Az egyik a nyújtás, a másik a kontrollált és fenntartott izomfeszítés, mely a nyújtott állapot fenntartásához szükséges. A jógázás az izmokat, nem az izomtömeg növelésével, hanem hatékonyságuk fejlesztése által erősíti, az erőt növeli, nem az izmok tömegét.  Az izomtónust fejleszti, méghozzá egyenletesen és azonos mértékben az egész testben.

Keresd a többi cikket a blog oldalamon! 
Anikó