21 napos mezítlábas kihívás

Már alig vártam, hogy kánikula legyen, mert ez a kihívás már márciusban a hatha jóga képzésen kipattant a fejemből Minczér Zsolt egyik jóga anatómia óráján!
Ha valamit 21 napig végzel, az rutinná válik! Alakítsunk ki együtt egy új rutint!

HOGYAN?
– Le a cipővel! Nyár van! Járj minden nap legalább pár percet mezítláb, lehetőleg puha, egyenetlen talajon! (ötleteket majd alább olvashatsz)
– Készíts róla egy fotót, és töltsd fel ide az eseménybe! Motiválj vele másokat is! Hívj meg másokat is!
– Nyeremény: 21 nap múlva sokkal egészségesebb lesz a lábad, és ezáltal az egész tartásod (Hogyan? A következő bekezdésben elolvashatod), máris NYERTÉL!
+ Én is kisorsolok majd egy 5 alkalmas bérletet, amelyet bármelyik mezítlábas órámon beválthatsz (deepWORK, TRX, Jóga)

MIÉRT?
„?Anatómiai szempontból nézve az egész testünk járásra van kitalálva. A csontok, szalagok és izmok kapcsolata, a talp boltozatai, a gerinc és a porckorongok felépítése szinte egy automatikus rendszerként segíti a járást. Minden rendszer tökéletes együttműködése szükséges, hogy séta, vagy futás közben a fejünk egyenesen álljon, biztosítva ezzel a tájékozódást és az egyensúlyozást.

?Ha egyenetlen talaj van a lábunk alatt, előre nem kiszámítható a lépések pontossága. Gondolj csak arra, amikor lépcsőzöl éjszaka és elfogynak a lépcsőfokok. Ebben a pillanatban mozgásrendszer az idegrendszerrel együttműködve azonnal korrigálja a testtartást. Megmozgatva és bekapcsolva ezzel a test legkisebb stabilizáló izmait is.

?Fasciális szempontból nézve, a testben található kötőszöveti rendszer a mozgásokhoz és tartásokhoz alkalmazkodik. Ha egyféle mozgás- vagy tartásmintát gyakran használunk, akkor a fasciális hálózat ahhoz fog igazodni. Például ha sokat futsz nehéz átállni a jógázásra és fordítva szintén. Az egyenetlen talajon járás rendkívül hasznos, mert “összevissza” kapcsolgatja az izmokat és a velük kapcsolatban lévő fascia rendszert.

?Rengeteg érző idegvégződés található a talpon. Amikor egy hegyes tárgy kerül a talp alá, az idegrendszer észleli és védelmi reakciót indít be. Ez a nem tudatos idegrendszeri válasz akadályozza meg a sérülést (azonnal a másik lábra helyezi a többlet testsúlyt).

?A lábakban az izmok mozgása segíti a vénás visszaáramlást. Ezért van az, hogy sok ülés vagy állás után bedagad lábunk. Az egyenetlen talajon járás nagyon jól átmozgatja a láb izmait, támogatva ezzel a vénák működését.

?A funkcionális előnyein kívül talp közvetlen kapcsolata a földdel különleges élmény, amit napjainkban már nem természetes része az életünknek. A talp életenergiát, pránát tud felvenni a talajból, hasonlóképpen, mint a bőrünk a napból, a belső szerveink az egészséges ételből és tiszta vízből…” – Minczér Zsolt

Összeszedtem nektek pár ötletet:

– Járj lábujjhegyen, sarkon, belső – külső talpéleden!
– Sétálj a Duna parton a köveken!
– Sétálj a legközelebbi fűben!
– Ha szoktál futni, pár kört fuss a fűben!
– Tengerparti nyaralás közben sétálj a homokban!
– Menj el egy olyan órára, amit mezítláb végeznek (bodyART, deepWORK, jóga, pilates…)!
– Szedegess fel apró tárgyakat a talajról a lábujjaid segítségével!

Légy újra gyermek, és ne zavarjon, hogy piszkos lesz a lábad, vagy furcsán néznek rád az emberek! Ez mind csak külsőség…

Június 21-től osszuk meg minden nap egymással a képeinket, 21 napon keresztül! Kihívásra, rutinra fel! CSATLAKOZZ AZ ESEMÉNYHEZ ITT!

Sándor Anikó